[Zamknij] Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Prawidłowa dieta dla osób starszych
4
lis

Prawidłowa dieta dla osób starszych

OpiekujSie.pl|Dieta

Częstym problemem dla opiekunek osób starszych jest prawidłowe przygotowywanie swoim podopiecznym pełnowartościowych, a zarazem smacznych i zdrowych posiłków. Często dotychczasowe nawyki żywieniowe osoby starszej niekorzystnie wpływają na stan jej zdrowia i dla zachowania jak najlepszej kondycji należy wprowadzić do jej życia bardziej odpowiedni jadłospis.


Ze względu na mniej aktywny tryb życia, organizmowi osoby starszej, która ukończyła sześćdziesiąt lat wystarczy dostarczenie pokarmu o zawartości od 1800 do 2200 kcal. Przygotowując codzienny jadłospis dla podopiecznego należy koniecznie pamiętać, że ze względu na swój stan uzębienia może mieć problemy z jego przeżuciem. Osoby starsze mają również obniżoną zdolność odczuwania smaku. Ponieważ wraz z upływem wieku organizm produkuje zmniejszoną ilość śliny podopieczni mogą nieć kłopot z przełykaniem pokarmu.


Przy komponowaniu codziennego jadłospisu należy zwrócić uwagę, na zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu osoby starszej składników odżywczych. W miarę możliwości i preferencji smakowych podopiecznego posiłki powinny być urozmaicone. Zgodnie z zaleceniami żywieniowców, specjalizujących się w diecie seniorów prawidłową wartość dostarczanego organizmowi tłuszczu zapewniają ryby morskie, chude mięsa, wędliny i tłuszcz roślinny. Z kolei tak ważny składnik odżywczy jakim jest białko znaleźć można nie tylko w rybach, chudym mięsie, ale również w niskotłuszczowych produktach mlecznych. W jadłospisie podopiecznego muszą także pojawić się węglowodany złożone, których źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste oraz warzywa. W starszym wieku należy wesprzeć pracę organizmu produktami o zwiększonej zawartości witamin i soli mineralnych. W diecie seniora powinny znaleźć się jajka, wątroba, olej pochodzenia roślinnego, oraz dostarczające zwiększoną dawkę witamin z grupy A,E i C przetwory mleczne. Nie można również zapominać o produktach zawierających dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę jelit. Jego największe pokłady zawierają kasze, owoce i surowe warzywa.


Posiłki podopiecznym w starszym wieku powinny być podawane w małych porcjach cztery, pięć razy dzienne. Dla zachęcenia do ich spożycia warto je urozmaicić i zadbać o apetyczny wygląd i aromat serwowanych dań.

Najnowsze posty