[Zamknij] Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Niemieckie zwyczaje kulinarne – gotuj po niemiecku!
1
lip

Niemieckie zwyczaje kulinarne – gotuj po niemiecku!

Avanti Medic|Zdrowie

Niezależnie od tego, do jakiego kraju wyjeżdżasz w celach zarobkowych, warto jest wcześniej poznać jego kulturę i zwyczaje. To pozwoli Ci szybciej przystosować się do nowego środowiska i tym samym zminimalizuje wszystkie nieprzyjemne odczucia związane z rozstaniem z bliskimi. Opiekunowie osób starszych z Polski najczęściej wyjeżdżają do pracy do naszych zachodnich sąsiadów, do Niemiec. To kraj, który wyróżnia się pod wieloma względami, jednym z nim jest wyjątkowa kuchnia, z której Niemcy są bardzo dumni. Jej znajomością na pewno zaimponujesz swojemu podopiecznemu. 


Niemcy są krajem bardzo zróżnicowanym pod względem kulturowym. W zależności od tego, czy wyjeżdżasz na zachód czy na wschód, na pewno w regionalnej restauracji zjesz inaczej. Zachód charakteryzuje się wpływami kultury francuskiej, południe to kuchnia tłusta, a Bawaria, to jak sami Bawarczycy podkreślają, to po prostu kuchnia bawarska. 

Niemieckie specjały kulinarne kojarzymy jako tłuste i ciężkie, z pewnością nie mające nic wspólnego z lekkostrawną dietą dla osób starszych. Nie oznacza to jednak, że wśród regionalnych dań nie odnajdziemy bogactwa warzyw i zdrowych propozycji, które będziesz mógł wykorzystać przy opracowywaniu jadłospisu dla swojego podopiecznego. 


Witaminowe specjały

Jeśli niemiecka kuchnia, to nie może w niej zabraknąć kapusty i ziemniaków. To dwa warzywa, które cieszą się w tym kraju największą popularnością i trudno sobie wyobrazić niemiecką ucztę bez nich w roli głównej lub przynajmniej najważniejszych statystów. Kiedy zbliża się wiosna, Niemcy chętnie sięgają także po szparagi, nie mniej popularne są brukselka, kalafior i seler. Te warzywa możesz wykorzystać jako dodatki do obiadu czy też przyrządzenia warzywnej zupy. Powinieneś również znać przepis na Flammkuchen, ale nie polecamy przyrządzać tej potrawy na obiad osobom z wrażliwym żołądkiem. To coś w rodzaju pizzy, na której nie może zabraknąć cebuli i boczku. Od czasu do czasu w jadłospisie seniora może pojawić się Kartoffelsalat, czyli sałatka kartoflana bądź delikatne puree jako dodatek do gotowanego na parze drobiu. 


Mięsna uczta 

Niemcy nie ukrywają, że kochają mięso. Podobnie jak Polacy, jedzą je bardzo często, niestety zazwyczaj w bardzo tłustej i ciężkostrawnej wersji. Dzień zaczynają od kiełbasy na gorąco, w przerwie obiadowej jedzą sznycle z ziemniakami, a kolacja to kapusta z mięsem przypominająca nieco nasz polski bigos. Takiej diety nie zaserwujesz swojemu seniorowi, jednak Ty możesz sobie pozwolić na małą degustację w celu poznania nowych smaków. Obok mięsa w niemieckiej kulturze kulinarnej bardzo silnie zakorzeniły się ryby, a te już będąc źródłem zdrowych tłuszczów i nienasyconych kwasów są doskonałym produktem dla osób starszych. Możesz przygotować świeżego pstrąga nadziewanego szpinakiem, koperkiem i pietruszką w towarzystwie warzyw gotowanych na parze. Szczególnie w Brandenburgii ryby goszczą często na stołach Niemców w postaci rybnych zup czy też past kanapkowych. 


Słodkie popołudnie

Każdy zasługuje na małe słodkie co nieco, do herbaty, zbożowej kawy, kakao czy też owocowego kompotu. W Bawarii słodkim przysmakiem jest Germknödel, czyli drożdżowa kluska nadziewana powidłami śliwkowymi i polana waniliowym sosem. W Berlinie króluje Berliner Luft, rodzaj kremu przyrządzony z żółtek, ubitych z cukrem białek i żelatyny. W Hessen zapewne zjesz najlepsze Bethmännchen – marcepanowe ciasteczka z wodą różaną. Saksonia to stolica Dresdner Stollen, czyli strucli z różnego rodzaju nadzieniami. Jej delikatniejszą „siostrą” jest Eierschecke, ciasto z jajek, twarogu i śmietany. W Saksonii-Anhalt warto spróbować Bienenstich, ciasta drożdżowego z budyniem oblanego wyjątkowo słodką polewą z miodu, masła i mielonych migdałów. Wszystkie deserowe specjały w Niemczech potrafią bardzo osłodzić życie i na pewno nie należą do najbardziej dietetycznych i niskokalorycznych. Zapraszając swojego podopiecznego do kawiarni, pamiętaj, że jego organizm jest bardziej wrażliwy, a w szczególnych przypadkach nie najlepiej toleruje dużą ilość cukru, jak jest to w przypadku cukrzyków. Możesz jednak przygotować coś słodkiego i niemieckiego samemu, co jest bardzo bliskie również polskiej kuchni – szarlotkę, koniecznie z kwaśnych jabłek i z dodatkiem rodzynek.


Pielęgnujemy tradycje

Niemcy kochają swoją kuchnię i jest ona dla nich niezwykle ważna. Jednak coraz częściej dostrzec można w niej wpływy z innych krajów, szczególnie z Francji, Turcji i z nad Bałkanów. Jest to spowodowane rosnącą liczbą emigrantów. Starsze pokolenia są jednak wierne tradycji, dlatego kuchnia regionalna może być dla Ciebie doskonałą inspiracją do uszczęśliwienia swojego podopiecznego znanymi oraz bliskimi mu smakami. Nie możesz jednak zapominać o jego stanie zdrowia, są choroby, które narzucają konkretną dietę i konieczne jest wyeliminowanie z niej niektórych produktów. Nie każdy też lubi wszystko, wśród Niemców znajdziesz też wegetarian, a także przeciwników ziemniaków i kapusty. Rozmowa o kuchni niemieckiej i ulubionych smakach podopiecznego to dobry pretekst, aby nieco lepiej go poznać i nawiązać bliższe i bardziej serdeczne relacje. 


Artykuł został przygotowany przez Agencję Opiekunek Osób Starszych Avanti Medic

Najnowsze posty