Odporność osób starszych jest zdecydowanie słabsza, niż wszystkich innych, co oznacza, że okresie przejściowym, kiedy żegnamy lato i czekamy na zimę, trzeba lepiej zadbać o ich organizm. Przetrwać jesień w dobrym zdrowiu pomoże odpowiednia dieta. Zmiana nawyków z letnich na jesienne pozwoli Ci lepiej zadbać o dobre samopoczucie i stan organizmu Twojego podopiecznego. W tym czasie potrzebuje on więcej witamin i minerałów, co oznacza, że trzeba wybierać takie produkty, które zawierają ich najwięcej, niekoniecznie zwiększyć dawkę suplementów diety. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu seniora jesienią? Jakich produktów nie może zabraknąć w jego jadłospisie?
Nie tylko lato jest bogactwem warzyw i owoców. Nie doceniamy jesieni, która również raczy nas zdrowymi smakołykami. Wykorzystaj to, ponieważ natura najlepiej wie, co jest nam potrzebne o każdej porze roku. Nie ograniczaj się jednak tylko do warzyw i owoców, pamiętaj o zbilansowanej diecie dla swojego podopiecznego, który też niekoniecznie jest otwarty na wielkie rewolucje kulinarne.
Zatrzymaj lato
Zanim jednak pożegnamy lato, jeszcze przez chwile pozostaniemy w jego klimacie. Aby móc cieszyć się jego smakami przez dłuższy czas, skorzystaj z opcji mrożenia, co jest doskonałym sposobem na gromadzenie smacznych zapasów. Wraz ze swoim podopiecznym wypełnij ją po brzegi cukinią, truskawkami, porzeczkami, malinami, fasolką szparagową, szpinakiem czy brokułem. Jak możesz je później wykorzystać? Z warzyw przygotujesz smaczne zupy, będą też doskonałym uzupełnieniem sosów i gulaszów. Świetnie sprawdzą się również do sałatek. Owoce są niezawodnym składnikiem deserów, tych zdrowych, przygotowanych w domu. Dodawaj je do porannej owsianki i podawaj seniorowi, jako przekąskę.
Dieta słoikowa
W słoikach można zamknąć naprawdę mnóstwo cennych witamin i minerałów, które po otwarciu uzupełnią niedobory Twojego podopiecznego. Na jesień poleca się przede wszystkim kiszonki, będące naturalnymi probiotykami, wzmacniającymi jelita. To skutkuje lepszym wsparciem układu odpornościowego, który jesienią jest wyraźnie osłabiony. W kiszonkach znajdziemy bombę witaminą, która składa się z witamin z grupy B, A, E i K. Dla organizmu to też możliwość uzupełnienia niedoborów wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Z kiszonkami powinny jednak uważać osoby starsze zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Wynika to z ich dużej zawartości soli. Jeżeli Twój podopieczny ma problemy z ciśnieniem, niekoniecznie musi z nich całkowicie rezygnować, ale ograniczyć ich spożycie.
To, co daje nam jesień
Wykorzystaj dary Matki Jesieni i pozwól sobie pomóc w komponowaniu zdrowych i wspierających układ odpornościowy seniora posiłków. Wczesna jesień to idealna pora na ziemniaczane potrawy. Wtedy smakują najlepiej, ponieważ zostały wykopane z ziemi zaledwie kilka tygodni wcześniej. Ziemniaki są podstawą kuchni zarówno polskiej, jak też niemieckiej, więc ich smak jest bliski Twojemu podopiecznemu. A dlaczego powinno się je jeść jesienią? Ponieważ są źródłem witaminy C, która ma kluczowe znaczenie dla naszego układu odpornościowego. Dostarcza nam też witamin z grupy B i witaminę K.
Jak jesień, to oczywiście grzyby, którymi pachnie ta wyjątkowa pora roku. Składają się praktycznie tylko z białka i wody, cenione są za wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność. Dostarczają organizmowi witamin grupy B i witaminę K. Nie należy jednak z nimi przesadzać, ponieważ są ciężkostrawne. Unikaj ich w kuchni, jeżeli przyrządzasz posiłki dla osoby z problemami żołądkowymi.
W jesiennych skarbach znajdzie się też pokarm dla mózgu, czyli orzechy. Zawierają witaminy, minerały, lecz przede wszystkim kwasy tłuszczowe. Szczególnie cenne w diecie są orzechy włoskie, w których znajdziesz witaminy C, B6, A, E, K, riboflaminę, tiaminę i kwas foliowy. Warto jest je wykorzystywać przy przyrządzaniu potraw przez cały rok, ponieważ pozytywnie wpływają na pracę mózgu i wspierają funkcje układu krążenia.
Nie zapominaj o owocach i warzywach, których jesienią mamy naprawdę duży wybór. Do tych najcenniejszych należą warzywa korzenne, takie jak pietruszka, marchew i seler, z których możesz przyrządzić nie tylko zupę, ale również surówkę. Dużą porcję witaminy C dostarczy seniorowi papryka czerwona. Jesień to czas, który kojarzy nam się też z zapachem jabłek i gruszek. Z nich możesz spróbować przygotować mus lub dżem. Najlepiej jednak owoce smakują jako samodzielna przekąska. Nie każda osoba starsza może jednak spożywać je w takiej formie ze względu na problemu z uzębieniem.
Jesienna dieta jest kolorowa, jak liście o tej porze roku. To czas, na który możesz się przygotować odpowiednio wcześnie, gromadząc zapasy jeszcze latem. Skorzystaj też ze smaków jesieni. Miej na uwadze preferencje seniora, który nie musi koniecznie akceptować wszystkich produktów, które są cennym źródłem potrzebnych mu witamin i minerałów. Zawsze przecież znajdzie się jakaś alternatywa, aby zadbać o jego odporność i dobre samopoczucie.
Artykuł został przygotowany przez Agencję Opiekunek Osób Starszych Avanti Medic